10
sie

tarta we włoskim klimacie

Co potrzebujesz? Ciasto kruche: 1,5 szklanki mąki ryżowej, 1 jajko, 100g masła bez laktozy/ ulubione warzywa (szpinak, cebula, pomidory, czosnek)/ nadzienie: 3 łyżki jogurtu naturalnego bez laktozy, 2 jajka, opcjonalnie starty ser dojrzewający np. parmezan, garść przypraw (sól, pieprz, bazylia, oregano). Jak przygotować? Wszystkie składniki na spód ciasta włożyć do miski i dokładnie wymieszać a następnie uformować kawałek ciasta. Odłożyć do lodówki na 30 min. Ciasto rozwałkować i wyłożyć na tartownicę o średnicy około 25 cm. Piec przez 15 min w temp. 190 st.C. W woku podduś liście szpinaku z pokrojoną cebulką, a gdy szpinak zwiędnie dodaj pokrojone pomidory. Dopraw do smaku. Na gotowe ciasto wyłóż masę pomidorowo-szpinakową, zalej nadzieniem, dopraw do smaku, połóż plastry pomidora i opcjonalnie posyp serem.