04
cze

Wytrawna tarta warzywna

Co potrzebujesz? Ciasto kruche: 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej, 1 jajko, 100g masła/ ulubione warzywa/ nadzienie: 3 łyżki jogurtu naturalnego, 2 jajka, poszatkowana cebula, starty ser dojrzewający np. parmezan, garść przypraw (sól, pieprz, bazylia, oregano). Jak przygotować? Wszystkie składniki na spód ciasta włożyć do miski i dokładnie wymieszać a następnie uformować kawałek ciasta. Odłożyć do lodówki na 30 min. Ciasto rozwałkować i wyłożyć na tartownicę o średnicy około 25 cm. Piec przez 15 min w temp. 190 st.C. Ulubione warzywa pokroić w małe kawałki i ułożyć na upieczonym cieście. Poszatkowaną cebulkę i pozostałe składniki na nadzienie wymieszać mikserem i zalać tartownicę. Piec w temp. 180 st. około 20-25 min.